piątek, 11 lipca 2014

Mama w kuchni: Sposób na KURCZAKA

Jako mama 9 miesięcznego synka lubię oszczędzać czas tam gdzie się da, również w kwestii gotowania. Lubię gotować, ale niestety brakuję mi czasu na pracochłonne i czasochłonne dania. Szczególnie kiedy pogoda rozpieszcza, to aż żal siedzieć w domu przy "garach" i z niej nie korzystać....
  
 Chciałabym podzielić się z Wami sposobem na kurczaka. Jest przepyszny, mega soczysty z chrupiącą skórką. Przepis bardzo prosty i właściwie kurczak robi się sam.

 
Jesteście ciekawi?
Jeśli tak, to czytajcie dalej.

Nie będę podawać dokładnych ilości składników, gdyż jest to bardziej "sposób na..." niż przepis. 

Potrzebujemy kurczaka (w całości bądź np skrzydełka czy pałki)
marynujemy w ulubiony sposób
(u mnie sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa, odrobina oleju)
 Wcieramy przyprawy dokładnie w mięso i odstawiamy do lodówki na min. godzinę (najlepiej na całą noc) by przyprawy oddały swój smak i aromat mięsu.

Przygotowujemy worek do pieczenia (najlepiej duży)
wkładamy kurczaka i dolewamy ok 150 ml wody (zazwyczaj dodaję trochę ponad pół szklanki wody niezależnie ile jest mięsa) oraz zamykamy worek (trzeba uważać by nie zamknąć go zbyt szczelnie, żeby nie wybuchł podczas pieczenia)


Wstawiamy kurczaka w worku do formy i nasz kurczak wskakuje do pieca na ok 1,5 godziny w 150 'C. (Zależnie od wielkości kurczaka, pieczemy dłużej lub krócej, jednak ważne jest, by temperatura była nie wyższa niż 150 'C, żeby kurczak był soczysty i odpowiednio długie pieczenie)


W trakcie pieczenia zaglądam co jakiś czas do pieca i przekręcam worek z mięsem, aby woda i sos z mięsa równomierni parowały i wnikały w kurczaka.

Pod koniec pieczenia szykuję warzywa które chcę dodać na koniec do mięsa i kroję je w mniejsze kawałki. W moim wypadku są to pomidorki koktajlowe (ok 300g) oraz 2 średnie cebule.
Wybierzcie to co lubicie, w tej kwestii jest pełna dowolność np. por, cukinia, papryka itd.



Po ok 1,5 godziny pieczenia (mięso musi już być już upieczone), wyciągam mięso z piekarnika, wyjmuję z worka do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem który powstał w worku. Dodaję wcześniej przygotowane warzywa, przyprawiam suszonymi ziołami np oregano czy bazylia i znów wstawiam do pieca, tym razem na 200'C na ok 20-30 min aby skórka ładnie się przypiekła a warzywa lekko straciły surowość. 


No i gotowe!



Kurczak jest niezwykle soczysty i pyszny w smaku.
Doskonale pasuje do tego ryż z świeżą sałatą lub inne tradycyjne dodatki które lubicie.
Smacznego

Mój kurczaczek elegancko piekł się w piecu, a ja w międzyczasie spędzałam cudowne chwile z moim małym księciem na świeżym powietrzu w ogrodzie.


Dajcie znać czy Wam smakowało i jakie dania Wy lubicie przygotowywać w zapracowane czy upalne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz