czwartek, 23 października 2014

Pieczone jabłka z imbirem, pieprzem i pomarańczą

Dziś zaprezentuję Wam ciekawy i mega pyszny pomysł na ciepły deser jesienną porą.
Aromatyczny i lekko ostry.
Po prostu przepyszny.


 Jabłka zazwyczaj kojarzą mi się z cynamonem lub wanilią, dlatego dziś pora na zmianę.
Wybrałam imbir bo uwielbiam jego aromat i nutę ostrości i idealnie komponuje się z jabłkiem.
Musicie wypróbować ten przepis :-)

Na dwie porcje potrzebujemy:

2 duże jabłka
sok z połowy pomarańczy
1/2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu (do smaku)
szczypta chili lub pieprzu cayenne (do smaku)
1,5 cm świeżego imbiru (korzeń)


Piec nastawić na 200*C
 
Umyć i wydrążyć jabłka aby powstały z nich "miseczki". Lekko po nakłuwać skórę (ale nie na wylot) by skóra po upieczeniu łatwo schodziła.
Ułożyć jabłka w żaroodpornym naczyniu

Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i doprawić przyprawami.
Imbir drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać do soku z przyprawami.
Świeży imbir jest tutaj bohaterem głównym, ale jeśli nie macie świeżego możecie wykorzystać starty/suchy jako przyprawę i dodać odpowiednią ilość aby sok stał się lekko ostry. 

Następnie należy napełnić jabłka sokiem i wstawić do pieca na 30-40 min aby jabkła zmiękły, przesiąkły sosem pomarańczowym oraz by skórka lekko odchodziła.






Deser jest pyszny, lekko ostry, orientalny ze względu na imbir, MOCNO pachnący przyprawami, w szczególności właśnie imbirem i pomarańczą.

Podawać z plasterkami pomarańczy.

 Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz