sobota, 13 grudnia 2014

Jabłka z kruszonką

Chyba nie ma nic przyjemniejszego od kuchni wypełnionej zapachem świeżo upieczonego ciasta.

Dlatego dziś chciałabym podzielić się przepysznym deserem na taki zimowy dzień jaki aktualnie mamy.
Pachnie obłędnie i smakuje jeszcze lepiej a co ciekawe jego przygotowanie zajmuje około 15 minut.


Potrzebujemy:
1,5 kg jabłek
cukier
cynamon

Kruszonka:
125 g cukru
150 g zimnego masła
150 g mąki

Nastawiamy piekarnik na 180'C
obieramy jabłka i usuwamy gniazda. 
kroimy na mniejsze kawałki ale nie zbyt małe (minimum 2cmx2cm)
Układamy w foremce w której będziemy piec nasze ciasto.
Doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku.

W osobnym naczyniu łączymy składniki na kruszonkę i ugniatamy je na sypką masę.
Posypujemy równomiernie jabłka przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min a tak na prawdę do czasu kiedy kruszonka będzie zrumieniona a jabłka miękkie.
Deser gotowy. 

Efekt rewelacyjny.

Jabłka są pyszne zarówno ciepłe jak i zimne.
Można podawać z lodami, bitą śmietaną albo nawet bez niczego.
 
Deser jest naprawdę przepyszny i bardzo Wam polecam

Jabłka można podmienić na inne owoce np. śliwki, gruszki albo inne - według upodobań. Do owoców można również dodać rodzynki lub orzechy. 

Smacznego

 

6 komentarzy:

  1. Hm.. ciekawy pomysł z tymi jabłkami. Z kruszonką piekłam tylko jabłecznik zaś samych owoców jeszcze w tym zestawieniu nie przyrządzałam.

    Ciekawy pomysł i przepis. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wygląda i smakuje jak ciasto a jest tak bajecznie proste ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten deser, mnie kaloryczny od standardowej szarlotki, a nie odbiegający wiele smakiem. Czasem do kruszonki dodałam płatki migdałów i serwowałam crumble (chyba tak się ten deser nazywa, ale nie jestem pewna...) z lodami waniliowymi. Jak szaleć to szaleć :P Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, deser prosty i mozna wymyslac rozne swoje wersje :-) Ja uwielbiam :-)
      Spróbuję następnym razem z tymi płatkami ;-)

      Usuń
  3. Nominowalam Cię do LBA, jeśli masz ochotę to zerknij do mnie na najnowszy wpis :) będzie mi bardzo miło jesli weźmiesz udział w zabawie, ale nie zmuszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. też takie często robię, albo brzoskwinki, czy gruszki jak są :)

    OdpowiedzUsuń