poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pomysł na pyszny obiad

Brakuje Wam czasem inspiracji co przygotować na obiad?

Może mój przepis Wam się spodoba.


Potrzebujemy:
Łosoś (lub inna ryba, lecz łosoś pasuje tutaj najlepiej)
Rucola
Pieczarki
Cebulka
Feta
Sos czosnkowy
Placki tortilla
Prażony słonecznik
 Kilka oliwek

(Nie podaję dokładnej ilości składników, gdyż nie ma to większego znaczenia dla przepisu - dodajemy tyle składników ile lubimy i na ile mamy ochotę)

Przepis jest bajecznie prosty, chodzi tak naprawdę tylko o odpowiednie składniki, a reszta to już tylko sposób na.

Tortilla z łososiem jest ciekawym pomysłem na podanie RYBY w inny sposób niż zazwyczaj, sposób który jest zdrowy, małokaloryczny i posmakuje wszystkim domownikom :-)
Mój mąż uwielbia to danie, a jest typem osoby która przepada za standardową polską kuchnią, więc tym bardziej z przekonaniem polecam! :-)


Na początku przygotowuję pieczarki i cebulkę. Kroję w plasterki/kostkę i podsmażam na patelni. Również rybkę trzeba usmażyć lub upiec - według upodobań. Łosoś dusi się bardzo szybko na patelni bez tłuszczu i duszony pod przykrywką jest bardzo soczysty i ja właśnie tak zrobiłam.
 

Tyle przygotowań wstępnych. Teraz należy wszystkie składniki ułożyć na naszym placku i zawinąć. 
Najpierw smaruję tortillę cienką warstwą sosu czosnkowego.
Następnie na połowie placka układam kolejno
rucolę
cebulę z pieczarkami
łososia
fetę 
oliwki
 

I zawijam tortillę w rulonik i przekuwam drewnianym patyczkiem, żeby cała zawartość na pewno została w środku. Podgrzewam na patelni, żeby zrumienić placek i podgrzać jego zawartość.
Gotową tortillę należy polać zimnym sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem
 
  
No i gotowe! Tortilla jest pyszna zarówno zimna jak i ciepła. Sprawdzi się więc idealnie na obiad zaraz po podgrzaniu jak i na przekąskę do pracy dla urozmaicenia.

Nie obawiajcie się, że placek z nadzieniem będzie suchy. Farsz jest dość mokry jak i sos czosnkowy wewnątrz jak i zewnątrz idealnie ją "zmiękcza" ;-)





Tortilla jest przepyszna więc serdecznie zachęcam Was do jej przygotowania.

8 komentarzy:

  1. Uwielbia tortille! Muszę wypróbować ten farsz, przyznam, że z rybą jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest PYSZNY, koniecznie musisz wypróbować :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam tortillę i wszystkie składniki, które są w Twoim przepisie. Najbardziej lubię łososia, ale mój mąż oglądał jakiś dokument, w którym okazało się, że ten cały łosoś norweski, który możemy kupić w Polsce np. w supermarketach jest tak nafaszerowany chemią i antybiotykami jak chińska panga. Załamałam się. Uwielbiam łososia, karmiłam nim często córkę, a spaghetti z łososiom i szpinakiem należy do moich ulubionych dań... ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, w dzisiejszych czasach do wszystkiego pchają chemie i różne dziadostwa i aż ciężko się w tym wszystkim połapać.. Ale można znaleźć bardziej zdrowe odpowiedniki jak się trochę poszpera :-)

      Usuń
    2. Zgadzam się, dlatego właśnie szperam i szperam :) W zeszłym roku byliśmy na Chorwacji, kupiliśmy świeżych ryb od rybaków, zamroziliśmy i wieźliśmy do Polski :P. Czasem też kupujemy tutaj z naszych żywieckich jezior świeże ryby, ale jednak słonowodne są zdrowsze...

      Usuń
    3. No i bardzo dobrze! Ja jestem zdania, że lepiej zjeść mniej czegoś dobrego, niż dużo "byle czego....".
      Ja mam u siebie mega duży wybór ryb, ale to w końcu wyspa, ale w Polsce pewnie jest tego mniej... I wysyłają jakieś chińskie podróbki ryb :D

      Ale swoją drogą pomysł z przywiezieniem ryb z wakacji - bardzo oryginalny muszę rzec - chyba kiedyś wypróbuję :D

      Usuń
  3. Pychota! Uwielbiamy takie tortillowe jedzonko ! :D Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń